ahlan_wasahlan


Wednesday 4 May 2011

Komposisi susu ibu

• Mengandungi semua zat di dalam kandungan yang tepat untuk bayi mengikut peringkat umur
• komposisi berubah-ubah mengikut umur bayi.
• Juga berubah sewaktu bayi menyusu – mengawal selera.

Susu ibu berubah sepanjang tempoh penyusuan..

Kolostrum
•Susu awal selepas kelahiran.
•Pekat dan kekuningan.
•Sangat berkhasiat – antibodi, sel melawan penyakit, mineral dll
•Immunisasi pertama bayi.
•SIgA - melawan bakteria di usus.
•Kandungan berbeza untuk bay pramatang

Susu transisi (peralihan)
•Selepas 3-4 hari kelahiran
•Khasiat – pertengahan di antara kolostrum dan susu matang

Susu matang (mature milk)
• Selepas hari ke 10 kelahiran sehingga tamat penyusuan.
• tenaga mengandungi :
(750 kcal / liter)
lemak (38 g / liter) – triacyl-glycerol, asid
lemak, kolesterol.
Protin – 3 jenis
whey – senang dihadam dan paling banyak dalam susu ibu terutama di dalam kolostrum.
casein – kandungan kurang dalam susu ibu jika dibandingkan dengan susu lembu.
Nitrogen bukan protein – sintesis protin
Lactose (70 g / liter) karbohidrat –
semakin bertambah selama mana menyusu.
bahan-bahan ini (kecuali lactose) berubahubah mengikut waktu(malam vs siang), wanita
dan masa penyusuan (awal dan akhir penyusuan).
Mineral
Sodium, magnesium, pottasium, calcium.
zat besi.
zink.

No comments:

Post a Comment